Dagens Ebert - Jägare

Morrn, morrn!
 
Lite stressad idag.
 
 
Ha en bra dag! :-D
Blogg - Ebert - Insändare - Smt - Smålands Dagblad - Smålandstidningen - novelletten

Julen - Så funkar det!

Många missförstår mig och tror att jag medvetet har valt att hata julen, men så är det verkligen inte. Det är bara det att många människor omkring mig gör det väldigt svårt för mig att uppskatta den ordentligt. Sen att jag ser tomtar varje dag typ fyra månader om året gör ju också sitt förstås.
 
Men om alla bara hjälps åt kan vi fortfarande rädda julen. 
Jag finns här för att stötta er. Kalla mig tomten om ni vill.
 
Här kommer en lite heliga koder som det är viktigt att vi alla följer för att julen ska förbli något vi har att se fram emot.
 
All pyntning i eller utanför hemmet som på något sätt kan förknippas med julen är förstås totalt förbjuden i skrivande stund och det är inte förrän tidigast söndag (möjligtvis lite förberedelser lördag kväll) som detta är tillåtet. På söndag godkänns framtagning av EN styck adventsljusstake innehållandes max fyra ljus och om nödvändigt ca 50-100g mossa. Dessa ljus symboliserar första till fjärde advent och får tändas ett varje söndag fram till jul. Fönster får utsmyckas med EN styck ljusstake, stjärna, kula eller annan inte för avancerad ljusanordning som ger ett lugnt och inte för plottrigt intryck. Blinkande eller tomtedekorerade ljusanordningar får sparas till senare tillfälle. 
 
 
 
Eftersom det fortfarande är november och vi inte ens gått in i julens månad så gäller det att vara ytterst försiktig och verkligen följa reglerna. Julen är något som pågår under en kort period och inte under perioden september-mars som en del verkar tro. Dessa personer kallas för juldödare (julmisshandlare när brottet inte är lika grovt) då de helt enkelt tar helt död på allt vad julen innebär och gör julen mycket förvirrande för t ex små barn. Det går att jämföra med psykisk misshandel och barnen kan få men för livet. Snart kommer de vilja ha julklappar redan den 24 november för att de helt enkelt är så förvirrade. Fruktansvärt!

Den första december är det dags att plocka fram adventskalendern och man får öppna en lucka varje dag fram till julafton. Efter första december är det också tillåtet att smått börja med julbaket. Lussekatter och pepparkakor får tillagas, men marsipangrisar och annat julgodis får sparas till ett senare tillfälle.
 
 
Nu följer några veckor och lugn och ro, utan någon form av hets. Den andra advent tänder vi det andra ljuset och njuter av den fridfulla stämning vi skapat i och runt våra hem. Den 13:e december är det dags för luciafirande, och det är först då vi smått börjar övergå i nästa fas. Barnen tillåts att bära julinspirerad klädsel såsom tomtedräkt, stjärngosseklädsel eller pepparkaksdräkt. Vill någon i luciatåget klä ut sig till jesusbarnet eller åsnan så låt det gå. Lite förnyelse i luciatåget är alltid välkommet. Tomte nummer ett läser den obligatoriska luciadikten. Jag har själv haft ansvaret för denna vid ett flertal tillfällen och hela luciatåget hänger liksom på den.
 
 

Luciamorgon är åter här.
In kommer snart en gäst så kär.
Vi väntar henne varje år,
en flicka rar med ljus i hår.
Stig in Lucia!
Sprid ditt ljus!
Och låt oss höra sångens brus!

 Sen kommer den. 
 
"Naaaaaatteeeeeeeeeeen går tunga fjät...."
 
Några dagar efter lucia börjar julfirandet på riktigt. Från och med nu är det tillåtet att ta fram övrigt julpynt som finns att tillgå. Självklart får det inte gå till överdrift, men några tomtar här och där skadar inte. Det finns inget krav på att det måste köpas in nytt pynt varje år, utan håll på traditionerna och pynta gärna likadant som förra året. Nu är det också tillåtet att göra egen knäck, marsipangrisar och annat smått och gott som hör julen till. Men det är fortfarande väldigt viktigt att vänta med att ta in julgranen.
 
Vänta.
 
Vänta lite till.
 
Och så väntar ni lite till. 
 
Runt fem dagar innan julafton är det dags att sätta upp julgranen.
"Va? Gjorde jag inte rätt som satte upp den i slutet av november"? tänker säkert flera av er då.
Nej, tyvärr har ni fått allt som har med julen att göra om bakfoten och det är extra viktigt för er att läsa igenom allt jag skrivit ytterligare en gång. 
 
 
Tillsammans kan vi fortfarande rädda julen och låta december månad kännas precis så speciell som den ska vara. Tillsammans kan vi sprida glädje. Det är ju precis det julen handlar om. Glädje!
 
Glöm för tusan inte att tjugondag Knut ska allt som har med julen att göra vara borta. Och då menar jag ALLT!
 
 
 
 
Advent - Blogg - Julen - Julgran - Lucia - Luciadikt - Tjugonde Knut

Ute på vift med Joppe.

Sol ute idag så jag och Joppe och jag fick ju helt enkelt bege oss ut. 
Det var dock inte så varmt ute som vi trodde. Det blev en liten sväng till Udden i Grimstorp där Joppe fick springa av sig lite. Han hoppade inte i sjön idag som tur var, hade ju varit lite kallt för lillen
 
 
 
 
.
 
Blogg - Grimstorp - Hund - Jack Russel - Joppe - Terrier - Udden
2